Добре дошли

Копривщица

Представяме Ви Историята

1Kопривщица възниква през XIV век. Населението на селището се занимавало със скотовъдство, абаджийство, кожухарство, бояджийство и други занаяти. Копривщенци се проявили и като добри търговци, стигайки чак до Цариград и Александрия. Богатото и благоустроено селище на три пъти е ограбвано и опожарявано от кърджалии и отново е възкръсвало от пепелищата, за да достигне своя най-голям разцвет през XIX век, когато е имало над 1000 къщи и близо 12 000 души население. В този период се изграждат просторни къщи, училища, църкви, чешми, мостове. През 1837 г. Неофит Рилски открива взаимно училище, а 9 години по-късно Найден Геров основава първото в България самостоятелно мъжко класно училище.

2 През 1864 г. се открива и класно девическо училище, а три години по-късно Тодор Каблешков основава ученическо дружество “Зора”. В 1869 г. е открито читалището. През същата година Васил Левски създава революционен комитет. По това време роденият в Копривщица Любен Каравелов оглавява задграничния Български революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ. На 20 април 1876 г. тук пуква първата пушка, поставила началото на героичната Априлска епопея на българския народ. Въстанието е обявено от Тодор Каблешков, а начело застава друг копривщенец – Гавраил Хлътев, познат на поколенията като Георги Бенковски – непреклонният и пламенен водач на народния бунт, загинал геройски в Тетевенския Балкан.

Местоположение

Копривщица

Копривщица е разположена на 1060 метра над морска височина от двете страни на река Тополка. Недалеч от нея извисявят снага двата най-големи върха в Средна гора – Богдан /1604м./ и Буная /1594м./. До Копривщица най-удобно се пътува с автомобил, като от София по красивия подбалкански път разстоянието е 110 километра. От Бургас километрите са около 300. Ако идвате от южна България, през Пловдив или Пазарджик, пътят през Панагюрище и Стрелча е добър избор. По-трудно е придвижването на гости на града от северна България, тъй като те трябва да преминат някой от планинските проходи, или да преминат през София.

Забележителности

Копривщица е една миниатюрна съкровищница със своите забележителни паметници на архитектурата и строителството от епохата на Българското възраждане / 18-19в. /. В града съхранил своя оригинален вид, са разположени живописно стотици старинни къщи, които заедно с чешмите, сводестите мостове, калдъръмените улички, високи каменни зидове и църкви формират един самобитен ансамбъл.
Архитектурно историческите паметници от епохата на Възраждането тук са 388. От тях с национално значение са петнадесет. През 1952г. Копривщица е обявена за град музей, от 1971г. е архитектурен и исторически резерват, а през 1978г. е призната за национален архитектурен резерват с международно значение и за средище на международния туризъм.

Възрожденският комплекс е строени от местни майстори в продължение на 25 г. и представлява интересен архитектурен ансамбъл. Най-старата сграда, построена през 1810 г. е „зимната къща”. В нея се раждат Любен и Петко Каравелови. И двамата остават в историята като личности обрекли живота си на България.

Къща-музей Любен Каравелов

Ослековата къща

Къщата е построена в периода между 1853 – 1856 г. по поръчка на заможния копривщенски търговец Ненчо Ослеков. Творение на уста Минчо и Коста Зограф – представители на самоковската школа

Pin It on Pinterest

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

ЗА НАС В ДЮЛГЕРИТЕ, ЗДРАВЕТО, БЕЗОПАСНОСТТА И СПОКОЙСТВИЕТО ЗА ВАС , КАКТО И ЗА НАШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И ПАРТНЬОРИ СА ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВАЖНОСТ.

ПРЕДВИД ЕПИДЕМИОЛОГИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА БИХМЕ ИСКАЛИ ДА ВИ ИНФОРМИРАМЕ, ЧЕ СМЕ ВЗЕЛИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ СВЪРЗАНИ С ДЕЗИНФЕКЦИЯ И ПРЕВЕНЦИЯ.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!